Finansije / Fraud

FRAUD DETECTION

 

Poslovni izazov: Nije svaki potencijalni klijent podjednako poželjan u našem sistemu, postoje oni koji dolaze da namerno ili nenamerno svojim ponašanjem čine štetu svojim provajderima. Kako prepoznati ko je taj koga ne želimo?

Rešenje: Na osnovu demografskih i podataka o ponašanju, možemo napraviti model koji jako precizno predviđa ko su klijenti koji imaju rizik da će namerno ili nenamerno postati deo onoga što zovemo fraud.

Benefiti: Smanjenje troškova koji nastaju usled gubitaka zbog prevara, ali bez da smo ugrozili nivo akvizicije.

 

Analiza anomalija

 

Poslovni izazov: Kada se neželjeni događaj desi tada uglavnom spašavamo stvari koliko je to moguće. Ovaj proces nije nimalo jednostavan jer u moru podataka koje posedujemo potrebno je otkriti anomaliju i efikasno je otkloniti.

Rešenje:  Sistem za detekciju anomalija podrazumeva unapred pripremljeno rešenje za otkrivanje i prevenciju tako da do neželjenog događaja ni ne dođe. Za detekciju anomalija koristimo metode predviđanja, scenario analizu, multivariocionu analizu, prepoznavanje obrazaca u serijama podataka.

Benefiti: Smanjenje broja neželjenih događaja, uštede ranim prepoznavanjem štetnih događaja, uštede optimizacijom sistema.

 

Optimizacija naplate potraživanja

 

Poslovni izazov: Na žalost, jedan broj klijenata ne izmiruje svoje ugovorne obaveze i zbog toga su kompanije često primorane da ulaze u duge i skupe procedure naplate potraživanja, koje imaju veći broj koraka. Ono što je sada uobičajna praksa je da se process naplate radi po istom scenariju za sve klijente, što svakako nije najoptimalnije jer generiše nepotrebne troškove kod onih koji nemaju za cilj da izbegnu plaćanje već iz nekog razloga kasne, ali i produžava vreme kod onih koji stvarno žele da izbegnu plaćanje.

Rešenje:  Rešenje se zasniva na tome da se naprave grupe neplatiša, prema podacima iz prošlosti, sa jasno definisanim scenarijama za svaku grupu neplatiša.

Benefiti: Kraće vreme i niži troškovi naplate, uz izbegavanje da se stvara dodatno nezadovoljstvo.